«PER LA GENT DEL SUD, NO EXISTIM»

Catalunya Nord vol sortir al mapa !

A la primera reunió pública de « Catalunya Nord per la Independència », la Dolors va fer una observació important : « Hem d’ existir dins de l’ ANC perquè els del sud ben sovint ens obliden ! Per la gent de baix no existim ! »

El mapa del temps

No s'ha de perdre el Nord

de la ràdio i la televisió catalanes ja ens ha reintegrat un xic. Sortim al mapa ! Sortim a la tele. I no sabeu lo bé que s’ hi està en el nostre mapa comú tant si és per predir un bon sol com un aiguat ! Perquè la visualització d’ un mapa dibuixa progressivament una geografia mental d’ interessos i solidaritats. (També cal dir que a la TV s’hi han introduit unes dosis tan grans de castellà i de « famosos espanyols » que sovint desanimen els televidents d’aquí ! Però deixem això és un altre problema)

Perdre el nord

Però la reintegració de l’ home del temps és isolada i testimonial. Com ho és el mapa del temps de l’ Avui, que contrasta amb el d’ altres diaris… Com és testimonial l’ esforç que fa « El temps », l’ « Avui-El punt » o « Vilaweb »…. per parlar del que passa pel nord. De fet, fa la impressió que els catalans de la comunitat autònoma catalana ja han eliminat el nord de la seua geografia mental. Sense adonar-se que donar el nord per perdut és una manera de perdre el nord per sempre !

El turista català a Perpinyà

Espieu l’homo turísticus sudcatalà passejant i comprant per Perpinyà. « Els espanyols » com se’ls anomena sovint per aquí. Si parléssin català potser se’ls anomenaria d’ una altra manera ! Però han passat la frontera i són a França. Nosaltres ja hem desaparegut del seu mapa mental. Van a França i parlen francès…. si poden. I si tenen dificultats, la gent d’ aquí fa un esforç i els parla…. castellà ! El peix que se mossega la cua. No se saben dir ni bon dia.

La veu d’ un lingüista

Ja fa temps, vaig sentir un eminentíssim lingüista parlant a Catalunya Ràdio. Deia que el català ha diversificat el present de l’ indicatiu d’ aqueixa manera : Català central : « Canto ». Valencià : « cante ». Mallorquí : « Cant ». Punt final. Ni es va recordar del nostre « canti ».Nosaltres no sortim al mapa perquè no sem espanyols ! En els seus llibres segurament que ho explica molt bé però va desaprofitar una ocasió de fer conèixer el mapa lingüístic dels catalans. Tampoc no ens va dir bon dia.

Tríptics informatius

S’ editen una forrallada de tríptics i mapes i plànols i paperots informatius de les comarques que toquen la frontera. La majoria de vegades, més enllà de la frontera diu : France o França i acabat el bròquil. No sem al mapa. I quan hi sem, a cops és pitjor encara perquè nos etziben « Perpignan », « Le Boulou » o « Roussillon » ignorant la toponímia catalana . No sem al mapa.

Materials didàctics

Anem a Girona o a Barcelona a comprar mapes de paret i atles escolars per a les nostres escoles. La realitat que s’ hi descriu està en contradicció amb el que intentem fer comprendre als nins i nines : No sem al mapa, i quan hi sem parlem francès.

Correspondència comercial, publicitat

La correspondència comercial que va del sud cap al nord, les relacions comercials i la publicitat que passa la frontera… s’ adrecen a França i als francesos i en francès. No existim. La geografia mental fa viva la frontera lingüística.

« Opinió Catalana »

L’ Associació « Opinió Catalana » ha organitzat la setmana passada, unes jornades sobre les infraestructures, sobre els reptes i les perspectives dels Països Catalans. Intervencions sobre les Illes i sobre el País Valencià. Absència total de Catalunya Nord. Els Paísos Catalans són una qüestió espanyola ?

“Volem ser al mapa !”

Perquè sem del mateix mapa ! Preparar la independència d’ una manera racional és tenir present que els Països Catalans no hi arribaran al mateix temps, però que l’ èxit de l’ un serà determinant per als altres. Preparar la independència és fer conèixer Catalunya sud com un país català que parla català i que sap, que, al menys, la frontera lingüística és a Salses !

Anuncis

5 comments on “«PER LA GENT DEL SUD, NO EXISTIM»

 1. Segueixo estant en desacord, per mi no hi ha Catalunya nord o sud, hi ha Catalunya, amb totes les vicissituds sofertes, sobretot, per part de dos pobles opressors veïns, castellans i francs, tots dos amb els mateixos mètodes, però amb diferents resultats, amb els Borbons com actuaris, (a França els van tallar el coll, i en Castillaland se’ls venera, com a gran exemple de corrupció), però al separar físicament pel tractat dels Pirineus, (poc abans dels Borbons, però en plena decadència de Castella), la part més brutal se la va emportar els territoris del nord de Catalunya, amb un culturicidi sistemàtic, cosa que segueix en virtut de no posar en perill la mentalitat colonitzadora franca.
  Si anem al pràctic, feu un esforç de recuperar la llengua als nivells dels territoris de sud i tornaran els intercanvis econòmics i culturals, el turisme serà el primer retrobament dels territoris, però ens hem de comunicar amb la nostra llengua, i el que no ha pogut la repressió, ho farà la voluntat dels ciutadans.
  Visito molt el Capcir, Vallespir, Conflent …. etc i la proporció de gent que em parla en la nostra llengua és baixíssim., comproveu lo anant a Puigcerdà i a Bourgmadame, parleu només en català i veureu els resultats.
  Salut i feina

 2. Si, que és veritat i és per jo un dolor tan grand que d’estar occupat per la França des de fa 350 anys, aquesta realitat que per el sud no existeix la Catalunya del nord i pitxorhi ha un important menyspreu de seva part per nos, diguem que França nos ha crompat, que vol dir ? Que catalans del nord sem podrits ? … això alguna dona del sud me l’ha dit a jo mateixa, no és una dolenta broma o mentida … trist !

 3. Els catalans del sud se’n foten completament de nosaltres, quan venen aquí no fan país, parlen francès a tot arreu, com bé ho descriviu per ells no formem part de Catalunya, Catalunya s’arresta a La Jonquera i prou, si els hi dius que Catalunya va fins a Salses o riuen o ni saben de què parles… Són més espanyols que els castellans. I voleu que ens mobilitzem per ells? Me feu riure

 4. Existiu! Hi ha catalans del Sud i catalans del Sud! Hi ha molts catalans del sud que són analfabets funcionals en història! I encara hi ha molts espanyadependents! Jordi, mobilitzem-nos tots per tots.

 5. Personalment, mai he perdut de vista el Nord, sóm un sol Estat i cal recompondre’l.
  L’any 1972, vaig viatjar a Amèlie-les-Bains i a tot arreu on anava, els parlava en català, jo n’era conscient que estava a “casa” i vosaltres em responieu en català, amb el vostre accent caracterísctic.

  Ara és el moment de TOTS PLEGAT fer una crida al món… anul.lar el Pacte França-Anglaterra, per esdevenir de nou una sola Nació, com haviem estat 300 anys enrrera. Sóc una companya de l’ANC-Barcelona. Reconèc, que ací al Sud, fa moltíssims anys que estem lliutant, per la nostra llengua, cultura, etc. i ara VOLEM ÉSSER LLIURES. Treballeu vosaltres també, nosaltres us recolzarem sempre. SOM GERMANS!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s