TOT EL QUE FARÀ EL SUD MÉS LLIURE ENS FARÀ MÉS UNITS

CONVERSA AMB EN BRICE LAFONTAINE

Hervé Pi: Brice, te vam conèixer ara fa uns anys quan vas participar a una emissió de televisió on vas encontrar el Jacques Chirac el president de la República francesa li vas demanar la independència per Catalunya Nord. Ens podries explicar quin ha estat d’ençà el teu recorregut?

Brice Lafontaine

Brice Lafontaine: Sí, desprès d’això vaig crear l’associació Força Catalana per tenir pes, per no ser tot solet, vaig presentar un dossier sencer per a demanar el reconeixement de la llengua catalana a França, sense èxit malauradament, vaig continuar amb associacions i ara a nivell polític, sóc Secretari General d’Unitat Catalana

Hervé Pi: Per quina raó has pasat del món associatiu al món polític?

Brice Lafontaine: M’ho vaig pensar molt, a l’inici no volia entrar en política, considerava que en el món associatiu pots treballar amb tothom mentres que en política tens obligatòriament amics i també enemics, però me vaig adonar que els que decideixen són els polítics, si no entres en política no pots fer moure les coses, és per obligació que faig política, si nosaltres catalanistes no anem a fer política, deixem la política als altres i veiem que no avança.

Hervé Pi: És possible parlar d’independència a Catalunya Nord?

Brice Lafontaine amb l'Anna Arqué

Brice Lafontaine: Possible sí, sempre és possible de parlar, però és molt complicat, hem de fer molta pedagogia, hem d’explicar que el Sud és a punt de ser independent i hem d’explicar la història. Un cop aquests dos punts explicats crec que podem parlar d’independència.

Hervé Pi: A vegades, a Catalunya Nord el discurs dels partits catalanistes, no únicament d’Unitat Catalana, no és sempre clar. No sabem si és un discurs regionalista o independentista.

Brice Lafontaine: tenim un discurs clar, no tenim els mitjans dels grans partits polítics pel fer sentir però és clar, nosaltres donem clarament el nostre suport per la independència al Sud, per Catalunya Nord tenim molta feina, el primer repte que tenim és el reconeixement del territori, no podem demanar la independència per Catalunya Nord avui mateix. Personalment sóc independentista, tothom ho sap, ara Unitat Catalana treballa per la independència de Catalunya Sud i per una autonomia per Catalunya Nord com la tenen al Sud, això ens donarà el reconeixement per la llengua, pel territori, pel particularisme nostre.

Hervé Pi: És possible una regió nord-catalana en territori estatal francès amb les mateixes competències que al Sud, quan l’estat francès vol reagrupar les regions per fer-ne de més grosses ?

Brice Lafontaine: Estem d’acord per a la desaparició dels departaments, però no volem ser dins el Llenguadoc. Quan parli amb diputats, eurodiputats… gairebé tothom està d’acord amb el reconeixement de la llengua catalana, el problema no ve dels polítics d’aquí, ve del centralisme francès, cosa que hem de canviar. Hem de lluitar per això.

Hervé Pi: Què podem esperar de la independència de Catalunya Sud o què canviarà per Catalunya Nord la independència de Catalunya?”

Brice Lafontaine: El que podem esperar el dia mateix de la independència és el reconeixement internacional. És exactament el que falta avui dia a Catalunya. L’únic estat independent català que existeix és molt petit i es diu Andorra. Demà, amb la independència de Catalunya Sud, els Estats (sobretot els veïns) miraran diferentment cap aquí. Segurament que França reconeixerà la nostra llengua i per fi tindrem equips d’esports reconeguts, una seu a l’ONU, una gestió pròpia, etc… També tota aquesta gent nord catalana que no s’adona de la realitat de l’actual “Principat de Catalunya”, tots deixaran de dir que van a Espanya parlant de Catalunya Sud, també els telenotícies, els intercanvis “transfronterers”, etc… Tot canviarà molt i obligatòriament en el bon sentit. Tot el que farà el sud més lliure ens farà més units.
Com a molts, em triga…

Utilització del francès

Brice Lafontaine: Crec que els que hem de convèncer és la gent no catalanista, que és majoria, hem d’anar cap aquesta gent que no fa l’esforç d’aprendre català.
Als 20 anys no parlava pas català. De fet tenia ganes de parlar català des de sempre, el meu catalanisme va néixer als 14/15 anys quan vaig demanar d’aprendre català al col.legi i que me van dir d’acord com a llengua estrangera i tercera, i això me va revoltar, però era farncòfona, per això crec que cal anar cap aquesta gent que no sap català. Més tard vaig anar a la Universitat per aprendre català.

Hervé Pi: Penses que aquesta gent catalanista pot rebutjar la llengua catalana?

Brice Lafontaine: Rebutjar no, però no fan l’esforç per a aprendre el català, mira tinc molts amics que me diuen sóc catalanista independentista però no parlo català. No els podem excloure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s