COMENÇA EL DEBAT!

A la primera reunió pública per llançar el debat a Catalunya Nord ens vàrem trobar dilluns a vint-i-nou persones. Cares conegudes… és clar. I d’altres no tan conegudes.

L’ objectiu de la reunió no era presentar un producte acabat ni un grup ja estructurat…

Se tractava d’ explicar el primer pas que hem fet i d’  invitar la gent  a afegir-s ‘hi.

La trobada va tenir tres parts:

La primera va ser una presentació del que és l ‘ ANC , dels seus orígens i del seu funcionament, insistint en el caràcter transversal, obert, col.lectiu i “formigueta”.

Segona part: Què hem fet, ja els que hi treballem a Catalunya Nord: Els objectius que ens hem fixat, l’ obertura del debat.

Les eines per incidir i per transcriure aquest debat (trobades, butlletí i sobretot pàgina web…)

I en una tercera part, el debat va començar. Vet aquí algunes de les idees i objeccions emeses

1. La independència per fer què?

Com serà aquesta societat? Debat de fons que caldrà aprofundir en les eines que estem preparant. Invitació a participar-hi

2. A les eleccions  de l’altre dia la independència va ser molt minoritària….? 

No hi ha,  actualment,  una traducció política unitària… els independentistes són a tots els partits. Però en cas de referèndum, les enquestes dónen una majoria afirmativa.
De totes maneres la feina transversal de l’ ANC consisteix a pitjar els partits, els polítics,  el parlament a avançar en aquest sentit.

3. En francès?

Com parlar d’ independència amb una gent que sovint ni entén el català? Haurem de fer esforços importants d’ explicació, fins i tot pot ser que posem algunes coses en francès i anglès a la web, però també hem de constatar que sovint la gent ens entén si parlem clarament, si hi posem els mitjans.

4. Existir de cara  al Sud.

Els companys del sud massa sovint obliden que Catalunya Nord existeix…  Aquest grup podrà  fer veure que existim i ha d’ explicar la importància de ser tots els Països Catalans.

5. Treballar per la independència és lo que cal aquí? 

Hem explicat que treballar per la independència és treballar per la llengua, per la cultura, per l’ economia del país. No ens deixem oposar als que fan altres feines. Al contrari: el que dóna credibilitat a aquest debat és la nostra feina quotidiana a les associacions, escoles, casals…

6. La independència de Catalunya Nord és inimaginable, sola…

És clar. I és per això que hem de participar i ajudar a la independència de la Catalunya actualment Autònoma perquè després les coses, aquí seràn molt diferents. És la teoria que explica l’ escriptor Joan-Lluís Lluís a l’ entrevista que hem publicat avui a la web. (Penseu que avui mateix hi ha hagut més de mil dues-centes entrades a la web…)

7. Com podem col.laborar?

Lo bàsic és popularitzar el debat. Després és participar a l’ elaboració d’ eines d’ explicació. Fer conèixer Catalunya Sud més enllà d’ aquesta espanyolització que es porta molt per aquí. Cal anar a  veure persones i personalitats i fer-los preguntes i portar-ho a la web. Cal que el debat sigui viu, amb objeccions si cal…  Els objectius que ens podem fixar són funció de les forces que tenim. Fins avui hem pogut fer això. Si sem més des d’ ara, ens fixarem nous objectius.

Es repartirà un full en el que es demanarà als simpatitzants si volen INFORMACIÓ, si volen SER MEMBRE o si volen SER MEMBRE ACTIU