CARTA ALS CIUTADANS NORD-CATALANS

Carta a la ciutadania nord catalana

Benvolguts senyor/senyora, company/companya, amic/amiga:

Hi ha independentistes a Catalunya Nord?

Són uns somiatruites, uns esbojarrats, uns utopistes….?

Heu seguit el debat del sud? Les consultes? La gran manifestació del milió? Les enquestes? Municipis per la independència? Les propostes? La creació de l’ ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA?

Per què la independència també a Catalunya Nord?

Sem uns quants que hem dit: I per què no? Per quines raons concretes Catalunya Nord no hauria de ser independent juntament amb el conjunt de Catalunya ?

Per començar hem decidit obrir el debat. Invitar al debat una pila de nord-catalans. Dos-cents al menys. I invitar-vos personalment a aquest debat. Reunirem les respostes i les farem públiques. Totes, siguin quines siguin. Nos agradin o no. I les farem conèixer àmpliament per tal d’obrir aquest debat a Catalunya Nord.

Per això hem decidit enviar un dossier on exposem la nostra opinió i presentem l’ ANC. Dossier acompanyat de preguntes que vos poden ajudar a formular la vostra resposta, però que de cap manera l’han de condicionar, podeu respondre a la vostra manera, sigui llarga o molt curta!

Només volem aclarir que a l’ANC parlen les persones no les associacions ni els partits ni els grups ni les religions ni les ideologies. NO se tracta d’un nou partit sinó d’una trobada de persones que volen actuar per la independència.

Confiem que voldreu participar en aquest debat. Vos transmetrem el conjunt de les respostes. I vos donem les gràcies per endavant.

15 comments on “CARTA ALS CIUTADANS NORD-CATALANS

 1. Un debat, no només entre NO independentistes, molt bé! Entre independentistes també!
  i del tot concret i amistosament (ni teories, ni ideologismes polírics agressius, partidistes)… perfecte endavant!

  Prioritats?

 2. En principi voldria definir que sóc un ciutadà català, que visc en un estat català que és independent, el que demostra que ser ciutadà català amb un estat propi i independent és factible, tot depèn de la voluntat dels pobles, però l’inconvenient ve de quan estats colonialistes, alguns són potències nuclears, confonen els drets de les persones per les seves interès econòmic i de mercats. Això comporta a crear illes de cultura oficial i aniquilar la cultura dels colonitzats.
  Que poca diferència veig entre els plantejaments dels castellans, dels francs o dels anglesos. Digueu-me que ha quedat de la llengua occitana (la paradoxa és que a la Vall d’Aran és llengua oficial i en la resta d’Occitània no ho és) o en el pitjor dels casos despectivament és un patois.
  Econòmicament parlant, i al cas del meu pas per Vilafranca de Conflent, vaig poder constatar que només una persona gran parlava el català, quina pena vaig pensar, si es parlés més el català, passaria el que passa a Andorra, que gran part del comerç es fa amb persones de parla catalana vinguts del sud (que per cert tenen un poder adquisitiu superior a la dels del nord).
  Com turista català del sud i va visitar la Catalunya Nord, que em trobo?, Infraestructures a mínims, oblits per part de l’administració central francesa i una qualitat de vida molt a mínims, comparats amb Catalunya sud i Andorra
  Salut i reflexió

 3. Us encoratjo a seguri amb la iniciativa. Si a la
  Catalunya Sud tenim motius per a proclamar la independència,
  al Nord encara en teniu més.

  De totes maneres, no us preocupeu que, quan al Sud siguem
  independents, podreu demanar l’adscripció administrativa
  sense problemes.

 4. Hola Company(yes) i amics i amigues,

  sóc independentista i català convençut però em sento molt sovint molt sol per lliutar per les meves Arrels Catalanas i veig que hi ha moltes feines a fer i ningú no fa rés o molt poc i caldria fer moltissim per el Rosselló sigui en 50 anys català encara !!!. Cordialment i fins aviat. joan pere.

 5. Des de la Catalunya del Sud agraïr la presència dels catalans del Nord a la macromanifestació del millió. Agraïr el seu suport i entusiasme: Sense el Rosselló no hi ha nació.

 6. una proposta, la llengua, la identitat i la cultura popular sumen a un projecte només a una part d’aquells que ho senten com a propi, el benestar, la ocupació, la justícia social sumen a tothom, aqui al sud l’independentisme ha sumat a gent castellano parlant emocionalment casi anticatalana en alguns moment quan ha estat capaç d’explicar els perjudicis de mantenir-se sota l’ocupació i els beneficis de sortir-ne.
  Fa poc un amic de Perpinyà em va deixar un llibre que parlava del prefecte Bonnet, la bèstia negra dels nord catalans, la més normal de les criatures que viuen dins l’aparell administratiu francès. al pròleg del llibre s’explica breument com França va destruïr les comarques del rosseló, el que un dia va ser, a principis del SXVII, una de les zones més industrialitzades de Catalunya, com ho van tornar a fer al SXX10 anys després de la segona guerra mundial.
  És a dir, estar ocupats per Espanya o França no ens destrueix només la identitat cultural, per a fer-ho necessiten destruïr-nos com a societat, trencant els nostres mercats, les nostres estructures productives.
  Després del tractat dels pirineus França es va preocupar de marginar legal i econòmicament les industries del Nord en benefici de les “autenticament” franceses. A principis dels anys seixanta es va preocupar que la Catalunya Nord fos el lloc on més superfícies comercials de tot l’estat s’establissin de forma prioritària destruïnt el comerç i la indústria local en benefici dels grans empresaris francesos.
  Com a francesos podeu rebre ajudes per emancipar-vos, a diferència del sud, per estudiar, etc, però quan toca crear ocupació, invertir en carreteres, en trens, en equipaments públics, llavors no sou francesos, seguiu sent un territori guanyat militarment, marginat legalment, i espoliat econòmicament.

  La seva república s’ha construït al cap i a la fi, sobre el terror jacobí

 7. Les Nacions Unides proclamen que cada poble ( conjunt dels habitants d’un territori units per vincles socials, naturals…) té el dret de disposar d’ell mateix. L’Estat Francès ha ratificat aquesta carta de les NU, cosa que no és aplicada als Catalans del nord com als Bretons o Bascs i a córsega… França té una concepció propi i particular del termini poble, considera els pobles que componen el seu territori com uns rierols que formarien un riu unitari nacional que seria el poble Francès, que tindria la preeminència sobre els altres i gràcies a la seva constitució pot passar per damunt dels seus compromisos. La subtilitat prové de la “pluridefinició” del mot poble.

 8. La Catalunya Nord també es Catalunya, però fa falta que els seus habitants si sentin majoritariament, com va dir el President Pujol “Es català tot el que viu i treballa a Catalunya”però va descuidar una dada, ” I ho ser-ho”.

 9. La veritat, l’independentisme a Catalunya sud està creixent no pas pel sentiment identitari, sinó pel maltracte sistemàtic de la política i mitjans de comunicació madrilenys. Tant se val si ets fill o no de pares catalans: si vius a Catalunya, estàs fotut. Així que, com és normal la gent ha reaccionat i no els hi importa massa que els seus avis siguin de Jaén o de Múrcia. Quan siguem independents (molt aviat) us podrem ajudar més, però cal ser conscients de que el sentiment identitari no us portarà a la independència per sí sol a la Catalunya nord: heu de identificar tots aquells greujes que patiu i fer campanya per aconseguir que la gent en sigui conscient. Jo personalment, haig de reconèixer que no en tinc ni idea si patiu algún greuje (no parlo de temes culturals, lingüístics, identitaris etc. això està clar) econòmic o d’inversíons o no. Però això és feina vostra. Si ho aconseguiu, unireu catalans del nord i habitants no catalans i podreu aconseguir crear un estat d’opinió favorable a la independència. Com he dit, estic segur que en quan nosaltres aconseguim la nostra independència us podrem ajudar cada cop més i un dia, atravessar els Pirineus sense sortir de casa. Visca Catalunya lliure! Visca la rebel.lió!

 10. Estic d’accord amb tots el comentaris que he llegit de ambdues parts, però com he dit en un altre comentaris, vosaltres heu d’empenyar, fer força, ara teniu l’ANC, jo mateixa, en sóc membre de ple dret. Germans fa falta molt de coratge, per dur a terme la reunificació del Principat, anul.lar (al Tribunal de la Haia) el Tractat dels Pirineus, d’això ja fa 3 segles, ja no existeixen les monarquies absolutistes que es disputaven en la Guerra de Successió. Si hi ha voluntat política per part d’un Catalunya LLiure i l’Estat francès,es pot dialogar sobre el tema i tornar a ésser UN SOL POBLE, com abans. Però s’ha de treballar de forma pacífica, constant (com les gotes d’aigua que rajen d’una eixeta mal tencada), vosaltres sou l’eixeta mal tancada, feu que raji sempre aquesta gota… Defenceu el que és vostre. La LLIBERTAT DE TORNAR A CASA!!!

 11. Catalunya Nord i Catalunya Sud tanmateix que Irlanda i Irlanda del Nord tenim arrels i tradicions llurs hem de conservar i tirar endavant. Algun dia tornarem a estar units, hem de lluitar i seguir amb la cultura, les arrels…si cal portar-ho a les Nacions Unides, ONU, és un tema que ha quedat en suspens, encara no esta arreglat ni ho estarà si no ho arreclem d´una vegada, decidim i lluitem! Visca Catalunya lliure i unida pel nord i pel sud!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s